Foto og tekst: Kåre Brøvig
År 1809 startet ny industri i Prestebekken ved Jægersberg. Etter hvert kom møller, papirfabrikk, tekstilindustri, dampbakeri, mekanisk verksted etc
Jegersbergveien er en liten del av Postveien eller Kongeveien til Oslo som ble ferdig i 1804. Går vi en tur fra Oddernes kirke langs Jegersbergveien, kommer vi til Jegersbergveien 12, gården Jægersberg.
Prestesønnen som ble gårdbruker og industriherre.
Huset ble bygd omkring 1810, og byggherre var Niels Winther Luth Jæger som levde fra 1772 til 1840. Jæger var en allsidig mann, kaptein, handelsmann, industriherre og overtollbetjent. Han var sønn av sokneprest i Fyresdal, Ditlef Hansen Luth, og var bare to år da faren og moren Claudine Marie Winther døde i 1774. Han ble adoptert av neste sokneprest i Fyresdal, Ephraim Jæger, som var født på Møen i Danmark og gift med Birgitte Topdal. Hovedkirka i Fyresdal heter Moland kirke.
Jæger kjøpte litt jord av prestegården i Oddernes og mye utmark fra Sødal. Det ble til gården Jægersberg. Bygningene på Jægersberg er beskrevet i en branntakst fra 1814:
Ny hovedbygning med 16 værelser, kjøkken, skorstein og to kakkelovner, heste- og kustall, låve og smie.
Nicolai Wergeland ville kalle gården ”Jægerspriis”, da mannen for sitt anlegg tilkommer av byen både lov og pris.
Foto fra Oddernes Bygdebok /Gardshistorie. Oddernes Bygdebok har mye stoff om Jægersberg.
Niels Winther Luth Jæger arvet en eiendom i Elvegata etter prostinne Birgithe Jæger, adoptivmoren. I Elvegata var det stort hus, 5 bakerovner, uthus, dyr og stor sjøbu med 19 rom. Han trengte mel til bakeriet sitt, og han så mulighetene til å bygge møller i Prestebekken.
Det begynte i 1809. Jæger fikk festet de gamle kvernrettighetene som lå til Prestegården. Kulturhistorien forteller at klostrene og prestene trolig var først ute med å bygge kverner, så tok bøndene etter. Kverna måtte Jæger kjøpe av Michael Glückstad og Bernt Holm. Presten skulle få malt fritt 30 tønner korn årlig. Dessuten skulle halvparten av ålen som gikk i ålekassen, tilfalle Oddernes sokneprest. På 1700 tallet var det også sagbruk i fossen. Fra gården Sødal festet Jæger dam- og stemmeretten i vannene som hadde avløp til Prestebekken. Det var behov for et betydelig reguleringsarbeid. Oppsitterne skulle forplikte seg til å levere nødvendige stein og tømmer til stemmene. I 1811 fikk han kjøpt Sødals to kvernplasser med kverner, blant annet mot fri maling av 60-80 tønner korn årlig.
Det er vanlig å si at kvern blir drevet med kvernkall på vertikal aksel, og at mølle blir drevet med vannhjul på horisontal aksel. Jæger skulle bygge møller. To meget skjønne vannmøllebruk ble oppført i 1812/13, Nedre og Øvre Mølle. Bygningene var gode med teglstein på taket.
Vannet ble samlet i en stor dam ovenfor stemmen ved Nedre Mølle.I taksten fra 1814 heter det:
Nedre Mølle hadde to sammalt, to sikte- og to hele- og en halve gryns kvernsteiner. Det var bolig for møllemesteren og møllesvennene.
Fra Postveien tar vi til venstre og inn på Mølleveien, og ser at det er behov for rydding i vegetasjonen.
Jægersberg ble det første sentrum for tekstilindustri på Sørlandet. Et stopp ved Bakerstemmen eller Mellomste Mølle. Her skjedde noe etter 1824. Etter den driftige kaptein von Jæger, overtok skipskaptein og kaperfører Iver Albrecht Dahm Jægersberg i 1824. Han var født i København i 1784 og døde i 1862. Han var gift med Catharina Olrog fra Kristiansand. Iver A. Dahm kjøpte Jægersberg med møllebruket.
På Kristiansands 200-årige jubelfest, som kunne feires den 29. oktober 1841, stiftet noen menn i byen ”Selskapet for den innenlandske Industris Fremme.” I det første faste styret ble proprietær I. A. Dahm på Jægersberg med. Selskapet fikk startet et bomullsveveri med 6 vevstoler. Det ble ikke drevet med mekanisk kraft, og fikk kort levetid. Da vannkraften på Jægersberg i 1845 kunne utnyttes til mekanisk drift av veveri og spinneri, betydde det et avgjørende gjennombrudd for tekstilindustrien.
Det var Iver A. Dahm som satt med alle rettigheter på Jægersberg etter Jæger. Han gikk sjøl i gang med å planlegge mekanisk veveri, mens han overlot visse rettigheter til kjøpmann Peter Julius Lilloe som ville begynne med mekanisk spinneri. Begge deler sto ferdig i 1845, trolig først spinneriet og så veveriet.
Den store trebygningen ved Mellomste Mølle var bygd over Prestebekken med innkjørsel fra begge sider av dalen, fra Gimlemoen og fra Mølleveien eller ”Vaktveien”.
Kjøpmann P. J. Lilloe var en meget interessert forretningsmann, full av initiativ. Han drev først manufakturforretning, og ved siden av den hadde han Sødal kalkbrenneri.
Spinneriet til Lilloe ble drevet ved ”4 hæstes kraft”. Det hadde mester og 20 arbeidere, vesentlig kvinner, unge gutter og barn. Veveriet til Dahm gikk også med vannkraft, og hadde mester og fem arbeidere. I 1850 var spinneriet kommet opp i en produksjon på 250 pund garn av forskjellige nummer daglig, og der var 30 arbeidere foruten mesteren. Veveriet hadde 14 vevstoler og 10 arbeidere foruten mesteren. Produksjonen per uke var 1600 alen bomullslerret av forskjellig slag. På industriutstillingen i 1849 var det flere slags bomullstøy og lerret fra Dahms fabrikker på Jægersberg. Varer fra Lilloes bomullsspinneri var også med.