Mange norsk- amerikanere har stor sans for Kyst- Norge. Ofte fordi en har sine roots her, ofte fordi en er fascinert av kyst og sjø. Mange har vært sailors, eller har slekt i USA eller Norge som er sjøfolk, eller har vært det.
Derfor er det artig når det kommer nye bøker som forteller om Kyst- Norge. En slik bok er den nye om Langfeldt- slekten og Ny- Hellesunds historie, som Jan.G.Langfeldt, i Sandboveien 3, N-1400 Ski, har gitt ut.
Som mange av WVs lesere vil kjenne til, er Ny- Hellesund lokalisert mellom Kristiansand og Mandal, den sistnevnte en by som avisen har gitt stor oppmerksomhet gjennom årene ved å trykke regelmessige brev fra sekretæren i Mandal Sparebank.
Ny- Hellesund er en vakker øygruppe med en stor uthavnshistorie. Kommer du fra nord gjennom Innergabet til dette sundet, skriver Jan G. Langfeldt, skal du holde til styrbord, for på babord side ligger et skjær som heter Trollkjerringa. Ser du deretter opp til babord, vil du først se monogrammene til kong Haakon VII, kronprins Olav, kronprinsesse Märtha, kronprins Harald og kronprinsesse Sonja. Deretter kommer du til det berømte Stenansiktet som vises tydelig i fjellet. Sagnet sier at det skal være profilen av HelligOlav.
Ellers er det ikke ukjent for folk i Ny- Hellesund at Sonja, også hun ivrig seiler, en gang hadde et ublidt møte med denne ”trollkjerringa” med seilbåten sin. De er visst ikke få de som har hatt den opplevelsen!
Det er ikke rart at Ny- Hellesund er et attraktivt turiststed. Ikke bare er øygruppen vakker, enkelte steder storslått, men Vilhelm Krag og Amaldus Nielsen har gjort den levende i norsk litteratur og malerkunst. Også en annen stor sørlandsdikter, Gabriel Scott, skrev ”Fant” der. Ja også Nordahl Grieg skrev sin viktigste roman ”Ung må verden ennu være”, skuespillet ”Nederlaget,” og diktet ” Til Ungdommen”, mens han var i Havbukta hos Krag. Jan G. Langfeldt gjengir vers nr 5 av 7:
Edelt er mennesket,
jorden er rik.
Finnes det nød og sult,
skyldes det svik
Knus det! I livets navn
skal urett falle.
Solskinn og brød og ånd
eies av alle
Nød og sult har det også vært i norske uthavner som Ny- Hellesund gjennom historien. Mest under Napoleons- krigene og Den Store Nordiske Krig. Øy- gruppens skip ble kapret, men kapret også selv, skjøt eller ble skutt i senk, eller havarerte, og mange sjøfolk og loser omkom. Men det var også økonomiske oppgangstider med stor framgang, ikke minst for den driftige Langfeldt-slekten, som har betydd så mye for Ny- Hellesund, Søgne og også for Kristiansand. Flere av slekten har funnet sitt siste hvilested ved eller under Søgne Gamle Kirke. Denne vakre, gamle kirken, der bl.a. far til dikteren Bjørnstjerne Bjørnson var sogneprest, og Bjørnstjerne ofte kom på besøk, kan du oppleve på Agderkultur - Søgne Gamle Kirke. Nå for tiden synger sørlandstrubaduren Ivar Bøksle mange sanger og viser som Vilhelm Krag har diktet i Ny- Hellesund. Langfeldtene har også opprettholdt den fine tradisjonen det er å ha slektstevner. Kathryn Lande Selmer USA, en sangglad etterkommer, sang under slektens stevner i 1993 og 1998.
Mange Langfeldter emigrerte også til USA. Om du vil kan du gå inn på Jan G. Langfeldts nettside og se. En av dem; Alfred Langfeldt, hadde flere kolonialbutikker i New York, på Long Island og i Brooklyn. Bildet av han utenfor en av butikkene fikk Jan G. Langfeldt plassert på emigrantutstillingen på Ellis Island i 2000. Andre Langfeldter fikk jobb på slepebåter i havneområdet.
I Ny-Hellesund er kontrastene store mellom høst- og vinterstormene og de vidunderlige , solfylte sommerdagene- smeigedagene- dagene da det er blikk stille på sjøen. Tar du rutebåten ut fra Høllen i Søgne, kan du gå i land og oppleve og se blant annet de berømte hellevardene.
Det er all grunn til å gi Jan G. Langfeldt, Norges Industrifonds tidligere leder, nå pensjonist, full honnør som formidler av Ny- Hellesunds historiske sus, og av det meste som har skjedd i den kjente uthavnen de siste 300 årene. ”Alle som er interessert i Ny- Hellesund, vil ha glede av denne boken,” skrev Søgne- eksperten, den kjente lokalhistorikeren Jostein Andreassen ved utgivelsen. Rosen gjelder også Jan G. Langfeldts kone Eva som har lest korrektur så godt at storverket på over 500 sider, fremstår uten feil.
Thor Einar Hanisch