Stein Hannaas til minne: 1931-2020

Stein Tore Hannaas, f. 11. august 1931, d. 11. februar 2020, kom til Kristiansand Handelsgymnasium og handelsskole i 1961 som adjunkt og sluttet som lektor ved Kristiansand katedralskole Gimle ved oppnådd pensjonsalder. Fra 1971 var skolene samlokalisert i tidsmessige bygninger på Gimle. Stein tok latinartium ved KK, reklametegning i København, var to ganger i Tysklandsbrigaden, startet ut som kontorfullmektig ved Høye fabrikker, fikk en spesiell interesse for kontorfaget, tok 2-årig lærerutdanning, og ble lektor etter å ha gått på første kull, pionerkullet, i informatikk hovedfag ved Universitetet i Oslo. Sammen, især med kollega Tore Bull-Gjertsen, gjorde han en stor innsats ved å etablere og utvikle Det Merkantile Museum på Gimle, absolutt verd et besøk. Hit kommer besøkende og elever fra hele Sørlandet.

Det var med stor entusiasme Stein levde med i utviklingen av kontorutstyr og kontormaskiner i etterkrigstiden. Stikkord var først hullkort, så programmering og systemering, etter hvert Word Perfect osv. Hans første undervisningsfag var kontororganisasjon og handels- industri og samferdselslære. Ny teknologi, især innenfor kontorfaget, ble en pasjon, som han rundelig delte med kolleger og elever. Ikke alle hadde så lett for dette praktiske, og han stilte hjelpsomt opp, ofte langt utover normal skoledag. Som alle vi kolleger ved KHG under samvittighetsfulle rektor Ewald Junker, stemte Stein selvsagt mot lørdagsfri, et nymotens innfall tredd nedover hodene på oss, som kunne gå hardt utover elevenes kompetanse og karriere. For å sikre at KHG stadig var på høyden med beste praksis i kontor- og datafaget, sto Stein i nær kontakt med Agder Data og Skagerakfisk. Han var en flott kollega og et godt medmenneske og en perfeksjonist innenfor sitt fag. Thomas og Hedvig, barnebarna, visste godt at å spørre han om noe, uten å ha tid, det var lite lurt. For svar, de tar nemlig tid! Å spille kort på hytta og i huset i Høvåg og å gå tur og å bade i sjøen med bestefaren gikk bedre. Han hadde aldri bil, syklet til svømmehallen hver fredag.

Stein Hannaas

Alt fra gymnastiden var Stein Hannaas utpreget sosial, aktiv i Unge Høyre og i Riksmålsforeningen. Senere, i Klubben, Kristiansands ærverdige herreklubb, Klubselskabet Foreningen, stiftet 1824. Ellers å tilføye: I «Jubelposten» fant skribenten og læreren Stein utløp, i faste spalter, føljetonger, harseleringer og karikaturer. Venner og kjente figurerte under faste dekknavn. Med kona Randi ble det mye dans og moro. Etter at hun som var den som driftet hjemmet og familien, døde i 2017, etter 56 års lykkelig ekteskap, ble livet ikke det samme for Stein. Om enn hans og Randis to døtre, Marianne og Inger Lise, og fra 2018 Straitunet som gav han fast plass, fulgte ham godt opp.

Over flere tiår laget Stein Hannaas sitt eget krigsarkiv av artikler, utklipp og kommentarer satt i system. Krigen gjorde sterkt inntrykk, faren Oscar, AP- mannen, var involvert i motstandsarbeid, og alt som barn fulgte Stein utviklingen tett via radio og kart. Etter to perioder i Tysklandsbrigaden i Schleswig-Holstein og regelmessige repøvelser i Sivilforsvaret gjennom livet, falt det naturlig at «An der schønen blauen Donau» var musikkinnslag ved begravelsen fra Oddernes kapell 21. februar. Der var også solosanger, «Amazing Grace» og «O store Gud» ved Terje Skaar. Reidar Skaaland spilte bl.a. «Kjærlighet fra Gud» og «Deg være ære» Forrettende prest: Ivar Nicolaisen, fremsa vakre minneord på vegne av familien.

Thor Einar Hanisch