Marit Bjorvatn til minne: 1938-2015

Marit Bjorvatn f. 23.2.38, d. 10.8.15 ble begravet fra Holt kirke i Tvedestrand 21. august under stor deltakelse. Dermed gikk en svært fargerik og aktiv, kultur- og skoleinteressert sørlandsdame ut av tiden. Det skjedde bare få måneder etter at mannen, politikeren og forfatteren Øivind Bjorvatn, også gikk fra oss. Venstrefolk var de begge sine liv igjennom, om enn med Det liberale folkepartiet som mellomstasjon i perioden fra «Venstre sprakk» i 72 til 88. Da var Marit Bjorvatn som DLF- leder aktiv på å føre alle venstrefolk sammen igjen, og hun ble etter fusjonen Venstres nestleder.

På det regionale planet var Marit Bjorvatn leder av Fylkeskulturrådet og aktiv i Fylkesbygningsrådet og hadde tilsvarende roller i hjembyen Tvedestrand. For dette fikk hun priser, både fra sitt fylke og sin by. Over alt brant hun også for skolesektoren, entusiastisk lærer som hun alltid var. Under Agder høyskolestyre hadde hun i årevis en betydelig rolle som koordinator av kursvirksomhet og deltidsstudier i regionen, og til tider trådte hun til som inspirerende medarbeider i styresekretariatet. Hun fant utveier for finansiering og profilering der mange ville gitt opp. Aldri har Agder-fylkene hatt så mange desentraliserte deltidsstudenter som i hennes tid.

Mot slutten av sitt liv, før demenssykdommen for alvor tok tak i henne, skrev hun, til dels sammen med Solveig Røvik, tre utgaver av «Vandretur i Tvedestrand- byen ved fjorden og Sørlandets smilehull». Den gir oss alle, sørlendinger som turister, anledning til fortsatt å følge i hennes fotspor gjennom byen hun elsket og som elsket henne tilbake, fordi hun i sa mange sammenhenger var dens supporter uten sidestykke. Hun var stolt av sin og Øyvinds flotte Berge Gård, og selskapsglad som hun var, av sitt kjøkken og sitt bord. Under minnestunden i Tvedestrand Rådhus, som hun var svært aktiv i restaureringen av, spilte orkesteret Karl & Co glade sørlandsviser som «Til Skagerrak» og Jim Reeves´ «I love you because», og hennes glade gudstro ble, som i Holt kirke, igjen markert.

Marit Bjorvatn

Thor Einar Hanisch, Agder Vitenskapsakademi og agderkultur.no