Kristine Gauslaa Gilje til minne: 1929-2020

En vel kjent og avholdt kvinne på Sørlandet og Vestlandet, Kristine Gauslaa Gilje, f. 13. 6. 29 gikk bort 19. mars i Stavanger. Etter artium ved Kristiansand katedralskole, Møglestu husmorskole i Lillesand og Kristiansand lærerskole, ble Kristine ansatt som lærer ved Stavanger offentlige skole for døve i 1953. Dette arbeidet fenget henne i en slik grad at hun i 1978 tok eksamen som landets første tegnspråktolk. Stillingen som rektor ved Kongstein videregående skole, det regionale kompetansesenteret for døve og hørselshemmede unge i Rogaland, Vest- og Aust- Agder, fikk hun i 1984. I dette sitt livskall var hun aktiv og kreativ helt frem til pensjonering.

I tillegg til sitt livslange engasjement for døvesaken, var Kristine sammen med sin mann Torstein Gilje, sterkt engasjert i Sørlandsdikteren Gabriel Scott og i Gabriel Scott Selskabet (GSS). Det var naturlig å spørre dem om sammen å bli ledere for Selskabet, et verv de utøvet entusiastisk og humørfylt i seks år fra 2001 til 2006. I det hele tatt var de et flott tospann, helt fra de forelsket seg i hverandre under lærerstudiet. Innsatsen for Selskabet toppet seg under 100 års-jubileet for Sørlandsnavnet i 2002, da Kristine og Torstein lyktes med å gjøre Gabriel Scott dagene til et av høydepunktene under den store «Sørlandet i 100» feiringen. I løpet av fire dager ble spennvidden i Gabriel Scotts diktning, via et utvalg av hans 60 bøker, presentert. Gleden over skjønnlitteratur og dikt fulgte Kristine gjennom hele livet. Som forteller og cicerone om sitt barndoms rike, Høvåg og Lillesand og store deler av Sørlandskysten, under Selskabets båtturer, var hun enestående. Til stor glede for et stort antall deltakere. Sørlandets kysthistorie og Gauslaa-familiens Scott-interesse gjennom generasjoner fikk hun brakt videre med stor detaljrikdom. Hun husket alle navn, historier og hendelser. Også i familiens 16 fots motorbåt kruset hun kysten med utgangspunkt i sitt arvede sommersted, gården på Flesi. Hun gjenopplevde den gamle tiden slik den var, med nøysomhet og respekt for hva havet gav og hva havet tok.

Kristine Gilje

Kristine betydde mye for mange både på Sørlandet og på Vestlandet fordi hun viste omsorg for folk som trengte henne. Livskallet var døvesaken, pasjonen Sørlandet og Gabriel Scott. Hun hadde en utstråling og et engasjement som mange la merke til. Hun slo ikke om seg med tomme ord, det skulle ha substans det hun kom med, både privat, i jobb og foreningsliv! Sammen med Torstein var hun aktiv i St. Johannes menighet i Stavanger gjennom mange år. Bisettelsen fant sted 26. mars i Stavanger krematorium. I disse koronatider bare med nærmeste familie og noen få inviterte til stede.

Kirsten og Thor Einar Hanisch, Lederskap GSS 2007-2011