Kåre Brøvig, født 26. september 1927, død 11. januar 2020, var en respektert og hyggelig sørlandsk banksjef i Sørlandsbanken i Kristiansand fra 1977 til 1989, senere fusjonert til Nordea, med ansiennitet fra Kreditbanken for Sørlandet fra1950. Han opplevde å være frisk, aktiv og engasjert pensjonist i 30 år!
Barndommen og oppveksten var på Strai i Oddernes kommune. Etter Examen artium ved Kristiansand Katedralskole tok Kåre Studentfagstudiet ved Kristiansand Handelsgymnasium og Høyere avdeling fra Bankakademiet, etter praksis hos Hambros Bank i London. Han var aktiv i Norsk Bankforening lokalt og sentralt og medlem av Oddernes herredstyre, Kristiansand bystyre, skolestyre, by -og regionplanråd og Oddernes menighetsråd og arbeidsutvalg for bygging av Torridal kirke.
Han var svært historisk interessert, startet Torridal Historielag og gjorde viktig arbeid for Agderkultur, dugnadsportalen som pensjonister ved Universitetet i Agder og Agder Vitenskapsakademi arbeider med. Å nevne er hans flotte serier «Fra fjærpenn til internett i bank» og «Jegersberg og Prestebekken». For kort tid siden presenterte han sistnevnte for katedralskolens lærere som satt med sine mobiltelefoner og fulgte intenst med i et 2 timers foredrag om Prestebekkens betydning for den lokale industrihistorien: om møller, papirfabrikk, tekstilindustri, dampbageri, mekanisk verksted etc. som gikk ut fra Jægersberg gård under driftige kaptein Jæger (1772-1840). Ved siden av berømte Baneheia er Jegersberg i dag Kristiansands beste utfartsområde. Begge er områder som Kåre Brøvig helt til det siste gikk tur i, elsket, og hadde enestående detaljkunnskap om. Nicolai Wergeland ville kalle gården «Jægerspriis», «da mannen for sitt anlegg tilkommer av byen både lov og pris». Grunnen kjøpte Jæger av Oddernes kirke og utmarken fra bøndene på Sødal, se gjerne agderkultur.uia.no eller agderkultur.no
Kåre Brøvig laget middag for seg og sin Signe så å si hver dag til han siste torsdagen tok overbalanse og brakk lårhalsen. Operasjonen var vellykket, men de fysiske påkjenningene ble for mye for et litt slitent hjerte, og han døde senere stille i sin søvn. Til sammen i sitt lange liv hadde han tilbrakt «hele» tre døgn på sykehus. Han hadde nettopp fått sertifikatet for to nye år, kjøpt seg ny bærbar PC og var aktiv på Facebook. Kåre og Signe, f. Augland i 1931 i Fyresdal, lykkelig gift i 62 år, fikk guttene Geir Kristen og Bent Olav, 2 skjønne svigerdøtre Tone og Anne, 5 barnebarn og 6 oldebarn. Farens livslyst var fortsatt på topp, og de vet at han gjerne skulle levd mye lenger. For fortsatt å være kjæreste og ha gode dager sammen med Signe, følge opp barn, barnebarn og oldebarn og venner, følge interessert med på dagsaktuelle nyheter, fordype seg videre i historien, engasjere seg i livet i Oddernes Kirke der han så lenge var guide, fortsatt skrive artikler i Agderkultur og Menighetsbladet for Oddernes og Justvik.
La ankret falle, jeg er i havn…. i evighetens lyse land, lød det fra trompeten til Espen Isak Egeland for en stor skare ved avskjeden ved familiegraven innenfor muren på Oddernes kirkes mer enn 1000 år gamle grunn.
Thor Einar Hanisch, redaktør Agderkultur