Tørres Akselsen til minne: 1932-2016

Hele Flekkerøyas Tørres Akselsen, den godslige rektoren for Flekkerøya skole fra 1970 til 1997, født 17.10.32, døde 3. juni i sitt hjem på øyas Bånefjell, etter flere års kamp mot kreften. Sammen med oss russekamerater skulle han ha feiret 65 års jubileet for Examen Artium fra Kristiansand Katedralskole 20. juni på Værtshuset Pieder Ro på Kristiansands berømte fiskebrygge. Her har vi alle tidligere moret oss med Tørres som kåsør om kulturforskjellene i fortid og nåtid mellom byens store øy og byen selv. Nå så vi fram til å gjøre det igjen, om Tørres dagsform skulle gjøre det mulig.

Alle i byen og på øya er enige om at Flekkerøya er en veldig spesiell øy, der som Tørres sa: «våre guder skal gifte seg med våre jenter». Som den kulturformidler han var, har han livfullt skrevet glimt om øyas kontroverser og særtrekk tilbake fra 1850-årene. Det fører for langt å sitere han på dette her, men vår gode, humoristiske Tørres kan jo fortsatt googles. Etter at han ble pensjonist etter 40 års virke ved samme skole, trådde han til i enda ti år når skolen trengte han. Denne ble etter hvert en sentralskole for hele øya, tegnet av den meriterte Kristiansands- arkitekten Thilo Schoder. Da ordføreren, Karl Fjermeros, gikk inn for et annet utkast, falt han pladask ut av bystyret ved første valg, ved at alle på Flekkerøya strøk han. Skolens motto er naturlig nok «Våre barn kan forandre verden»!

Tørres Akselsen

Det er utvilsomt makt, så vel i de åpne som i de follede hender på Flekkerøya, KrFs og Normisjons Sørlandske bastion ut mot havet. Tørres engasjerte seg i alt dette, ikke minst som drivende kraft for gjenbruksbutikken i Vågsbygd og som innsamlingssjef for alle gode formål, og han fikk kulturpris for blant annet det. For Høyfjellet Kultur og Fritidssenter og Historielaget gledet seg også over å ha kunnskapsformidleren Tørres med på laget. De siste ukene så Tørres bare så veldig fram til å «komme heim» og spurte oppover om hvorfor det skulle ta så lang tid. Han ga uttrykk for at livet hadde vært fantastisk for han. «Æ forholder mæ til Salme 23 og Johannes 3.16, Den lille bibel, det er nok for mæ», sa han.

Vi er mange som vil savne vår gode, humørfylte, reflekterte, Tørres og minnes han med stor glede. Han var gift i 55 år med sin Ingrid. De gledet seg inderlig sammen over sine fire barn og elleve barnebarn. Han ble begravet 14. juni ved en vakker seremoni fra en overfylt Flekkerøy Kirke. Må fred være med vår fredelige Tørres gode minne.

Thor Einar Hanisch