Solveig Sørensen til minne: 1920-2013

Solveig Sørensen vokste opp på Vasby Seteri i Ostergotland, Sverige og ble oppfostret av sin far, godseier og papirprodusent Hugo Drangel, til ridning, tennis og jakt. Hun ble raskt tennisspiller av rang og fremragende rytter: i 1937 distriktmester i tennis for Linkoping og i 1938 svensk juniormester i Stockholm. Også på seniornivå gjorde Solveig det sterkt i nasjonale og regionale turneringer. I Norge ble hun så sent som i 1975 observert på Gimlemoen på sin fullblodshest Nicole under trening med den svenske OL-mesteren i dressur fra London 1948, Genall Persson. Da som medlem av Kristiansand Rideklubb.

Det var en lykke for Kristiansands- og Sørlandsmiljøet at Solveig Sørensen bosatte seg i Kristiansand i desember 1945, som nygift med Einar Haakon Sørensen. Dermed fikk KTK av 1888, landets eldste tennisklubb, sin dyktigste kvinnelige tennisspiller gjennom alle tider. Hun kunne hevde seg på nasjonalt toppnivå mot størrelser som Laila Schou Nilsen, Lill Lind, Ida Wrede Holm, og selvfølgelig mot andre dyktige regionale som Signe Wroldsen, Beth Mund, begge KTK og Ellen Loe, da nr. 9 i Norge, og Sigrid Pripp, begge Arendal Tennisklubb. Hun briljerte ikke minst i mix double, der hun blant annet hadde en av de sterke Haanes-brødrene, Hans Jacob, som makker. I 1952 anså Morgenbladet Solveig som Norges dyktigste mix double spiller. Solveig var i likhet med Kaare Peersen Heini von Riegen, Hans Heistein m.fl. til inspirasjon for oss unge, som begynte å spille i 1946 da flott nytt stadion kom til på Lund.

Solveig Sørensen

Etter at Solveig avsluttet tennis- og rytterkarrieren, tok hun opp kunsthåndverk i form av teppeknytting og veving og laget kjoler, duker og tepper av ypperste slag og var representert på Norway Designs i Oslo. Akvarell-maling har hun også holdt på med i en årrekke, med atelier hjemme i Galgebergveien 11 i Kristiansand og i sitt annet hjem ved Funchal på Madeira. Nydelige blomstermalerier og malerier av norsk vinternatur og av Madeiras kystlinje, pryder familiens hjem.

Hennes mann Einar H Sørensen, som drev familiebedriften S. Sørensen A/S og var belgisk konsul, gikk bort i 2002. Men Solveig fulgte fortsatt med i næringslivet som styreleder i familieselskapene E.H. Sørensen Eiendom AS og Sørensens Holdingselskap AS, som hun drev og utviklet i samarbeid med sønnen Christian. Solveigs hånd hvilte i Christians da hun sist i juli på SSHF stille gled ut av livet hun var så glad i. Uten han og hans hustru Sigrun kunne Solveig i en alder av nesten 103 aldri ha klart å bo alene hjemme til siste slutt.

Thor Einar Hanisch