Anne-Sophie Lind til minne: 1935-2018

Kort tid etter at Sørlandets landskjente kordirigent Margrethe Erikstad gikk bort 26. mai kom meldingen om at sanger og tidvis solist i Kristiansand Domkirkes Barnekor, Domkirkens Motettkor og Schola Cantorum, Anne-Sophie Lind, f. 14. mai 1935, forlot oss 3/9. Hun ble bisatt fra en fullsatt Oddernes Kirke 14.9.

Også om Anne-Sophie er det blitt sagt at hun har gitt Sørlandet umistelige gleder. Da oftest sammen med sin mann, komponisten, arrangøren, lektoren John Lind, alt fra hun var Johns elev ved Kristiansand Lærerskole og elev hos sangerinnen Bergljot Schoder Dahl. Sammen var Anne-Sophie og John et radarpar som var med i sørlandske revyer og selv turnerte landsdelen med glade og humoristiske viser. Også i regi av Rikskonsertene.

Heldigvis kan vi fortsatt google Anne-Sophie og John via NRK-TV- opptak, gjenoppleve dem da de var på høyden. Dette i opptak med Olav («Ukas») Varen i August Mauritzens uforlignelige serie Smilende penner fra 1974. Her synger Anne-Sophie den gøyale visen «Det har vi bare i Kristiansand» fra Caledonien-revyen og «Solgangsvise», og fremsto som den Sørlandsprinsessen hun var og som publikum elsket.

Anne-Sophie Lind

Andre glade opplevelser finnes på CD-platen fra 1999 Sørlandsviser gjennom 40 år, med tittelen «Harde svaberg og bløde konsonanter». Her er selve signalmelodien «Sørlandets hemmelighet», med Anne-Sophie med Ragnar Danielsens Orkester, og med melodier av bl.a John Lind, «Ei lida jente fra Hellesundet» av Kaare Zakariassen, «Æ tror du har rett, sa Kristine», og «For ho heder Karen Sofie», med August Mauritzen og Johan Øyan. Fornøyelig er også «To i prammen», med henne og hennes elskede John, tekst Olav Varen.

Under minnestunden gledet Asbjørn Arntsen med å spille mange av de mest kjente visene til ære for Anne-Sophie og John. Datteren Gjertrud fremhevet henne som et oppkomme av aktivitet, kreativitet og omsorg. Datteren Frøydis Emilie poengterte at dette var egenskaper Anne-Sophie også til fulle utfoldet i sine roller som lærer ved Statsøvingsskolen og ved Fagerholt skole. Og etter Johns fatale hjerteinfarkt i 1983: I trøsterikt og tappert virke som husmor i Sjømannskirken i Amerika. Engasjementet i og for elevene var noe langt mer enn en kan forvente av en lærer, ble det også sagt.

Anne-Sophie tok også initiativet til aksjonen «Pensjonister for Kilden Teater og Konserthus», da mange eldre var skeptiske til dette storslåtte, men dyre anlegget. Et initiativ som mange skeptikere i dag berømmer, men en arena de jevnlig frekventerer.

Ved den verdige avskjedsseremonien i Oddernes Kirke forrettet Jonas Lind Aase, Clara Zita Lind sang (begge barnebarn), Leonardo Sesenna spilte cello, Ian Richards orgel og Rolf Gupta piano. Må fred være med Anne-Sophie Linds gode minne.

Kirsten og Thor Einar Hanisch